. .

Carnegies heltefond for Norge

Etter at Karolius sammen med lodskarl Hans Karlsen 14. september 1917 reddet 4 personer mottok de heder fra Carnegies heltefond for Norge.

Brev

Carnegies heltefond - Brev

Medalje

Carnegies heltefond - Medalje - Side-A Carnegies heltefond - Medalje - Side-B

Artikkel i Aftenposten

8. mars 1918 skrev Aftenposten artikkelen "Hvad Carnegie-heltene gjorde - en række lysende eksempler på mandsmod og raadsnarhed". Her skrives det om de som nylig var tildelt medalje. Om Karolius skriver de:

"Lods Karolius Kristiansen, Tananger, krydsede 14de september ifjor med sin lodsskøite udenfor Jæderens rev. Med sig havde han lodsgutten Hans Karlsen. Der var tung sjø og storm af nordvest. Skonnert "Ethel Mildred"¹, som forsøgte at komme forbi Jæderen, paa reise fra Bergen til Moss med en maislast, kantrede under en braadsjø og sank i løpet af et minut. Der var ingen af de andre seilende som forsøgte redning.
Det lykkedes lodsen at redde kaptein Milde og matros Mikkelsen. Paa hjemveien observerdes samme dag en motorbaad, som havde faaet skade paa motoren og var uden seil. Den vilde antagelig være blevet knust paa land ved Byberg etsteds, og de ombordværende to mand, Hansen og Samuelsen, omkommet, hvis ikke lodsskøiten havde taget deres baad paa sleb til Tananger."

 

1: Aftenbladet oppgir navnet til å være "Ethel Mildrid" mens Aftenposten og boka "Skipsforlis rundt Jæren" oppgir navnet til "Ethel Mildred"